Ga naar hoofdinhoud

Lief Langedijk helpt bij aankoop schilderijen Regthuis

Voorzitter Henk Smits en secretaris Marieke Neesen-Barten dragen de drie schilderijen over aan Tanja Ursem-Kuiper van Langedijker Verleden.
Voorzitter Henk Smits en secretaris Marieke Neesen-Barten dragen de drie schilderijen over aan Tanja Ursem-Kuiper van Langedijker Verleden.

Al jarenlang hangen er drie opvallende schilderijen in de trouwzaal van het Regthuis in Oudkarspel. Deze schilderijen zijn in 1945 geschilderd door prof. Jacob Luttge 1904-1989). Professor Luttge die een vaardige schilder, graficus en tekenaar was, kwam in de hongerwinter net als zoveel Amsterdammers naar Langedijk om voedsel. Hij raakte daarbij bevriend met een echtpaar uit Oudkarspel waarvoor hij uit dankbaarheid voor hun hulp de schilderijen maakte. Op de schilderijen zien we de scheepswerf van Gerrit Bakker in Noord-Scharwoude waar toentertijd nog houten schuitjes werden gebouwd. Deze schilderijen had de Stichting Langedijker Verleden al jarenlang in bruikleen. Het typisch Langedijker tafereel op de schilderijen maakt ook dat ze bijzonder goed in de collectie passen. Onlangs gaven de erfgenamen van de familie aan dat ze de schilderijen wilden verkopen. Langedijker Verleden had niet de financiële middelen beschikbaar om de schilderijen te kunnen kopen maar tegelijkertijd zou het vanuit cultuurhistorisch perspectief heel spijtig zijn als deze schilderijen eventueel uit Langedijk zouden verdwijnen.

Na een deskundige taxatie is het bestuur op zoek gegaan naar mogelijkheden om de aankoop te financieren. Stichting Lief Langedijk bleek bereid de aankoopkosten voor haar rekening te nemen. Hiermee is een uniek stukje cultuur historisch erfgoed voor Langedijk behouden gebleven. Het bestuur van Langedijker Verleden is Lief Langedijk dan ook heel dankbaar dat deze unieke schilderijen nu eigen bezit zijn en in het Regthuis kunnen blijven hangen. De schilderijen zijn te zien tijdens de openingsuren van het Regthuis elke zondagmiddag tot en met 14 september van 13:00 tot 17:00 uur.

Back To Top