Ga naar hoofdinhoud

8 april 2013: Verslag van de opening

Tijdens het Nationale Museum weekend op 6 en 7 april opende de Stichting Langedijker Verleden het seizoen met de tentoonstelling ‘Kiek nu voor later’. Deze tentoonstelling bestaat uit een zorgvuldig gekozen selectie uit het fotonegatieven archief van Hermann Möller, beroepsfotograaf te Langedijk tijdens de 2e wereld oorlog en daarna. Het gaat om trouwfoto’s, bruiloften, dorpsgezichten, familie- en groepsportretten, bedrijven, scholen, jubilea en verenigingen, allemaal in en rondom Langedijk.
Ze geven een uniek beeld over en op de Langedijker samenleving van kort na de oorlog tot einde jaren vijftig. De trouwzaal in het museum te Oudkarspel was op de openingsdag meer dan gevuld met donateurs en genodigden. Na een korte inleiding door Hans de Graaf genoten zij zichtbaar van de openingsrede door Aris Bouwens. Puttend uit zijn uitgebreide kennis van zaken, gewoontes en personen uit die tijd wist Aris de bezoekers te boeien met de alom van hem bekende humor. Jaap Plakman, verantwoordelijk voor de tijdrovende digitalisering van de negatieven, sloot de opening af en vervolgens kon men genieten van de tentoongestelde foto’s. Bij velen leidde dit tot verraste uitroepen, variërend van “oh kijk, dat waren onze buren” tot “he, dat ben ik op schoot bij mijn moeder”.
De tentoonstelling is het hele seizoen te bezichtigen op alle zondagen tot 15 september van 13:00 tot 17:00 uur en tijdens de open monumentendagen.

Back To Top