Ga naar hoofdinhoud

Cursussen over vrouwenlevens en onderzoek doen

Alkmaar – Er gaat een nieuwe reeks cursussen van start bij het Regionaal Archief (Bergerweg 1, Alkmaar), vanaf 6 februari. De cursussen ondersteunen mensen die op zoek zijn naar hun familieverleden, of het verleden van bijvoorbeeld hun woonplaats of woning. Ook wordt er in maart een bijzondere cursus gegeven over Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar in de tweede helft van de negentiende eeuw. In iedere les worden bijzondere archiefstukken getoond die de negentiende-eeuwse vrouwen tot leven brengen.

 Truitje Bosboom-Touissant, Cécile de Jong van Beek en Donk, Cornelia Hendrika Tigler Wybrandi – het zijn voorbeelden van vrouwen over wie deelnemers aan de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren meer te weten komen. Aan de hand van romans, dagboeken en andere persoonlijke documenten leren cursisten meer over de levens van de vrouwen, hun werk en hun ideeën – een actueel onderwerp nu we dit jaar 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. De cursus wordt gegeven door Renate Sun-Louw, oprichter van de website overlitertuur.nl, en vindt plaats op 1, 8, 15 en 22 maart (kosten: €60).

Mensen die meer willen leren over het doen van historisch onderzoek in archieven kunnen ook terecht bij het Regionaal Archief. De maandelijks terugkerende gratis Introductiemiddag archief helpt mensen op weg die willen beginnen aan onderzoek in archieven – bijvoorbeeld naar hun voorouders of een historisch onderwerp. Mensen die specifiek meer willen leren over voorouderonderzoek kunnen terecht bij de workshop Op zoek naar uw familiegeschiedenis, die bestaat uit twee middagen. De workshop Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven helpt deelnemers de juiste bronnen te kunnen vinden voor onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of straat.

Een overzicht van het cursusaanbod is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen, met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten van de verschillende cursussen. Vooraf aanmelden is nodig – dat kan via de website, per e-mail of telefonisch. Voor vragen kan men terecht bij info@archiefalkmaar.nl of 072-8508200, of de chatfunctie op de website van het Archief.

Afbeelding 1: Portret van alom gevierd schrijfster Truitje Bosboom-Touissant (circa 1882), misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de negentiende eeuw. Zij is een van de vrouwen die aan bod komt tijdens de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren bij het Regionaal Archief

 

Afbeelding 2: Een winkelstraat anno 1920, met van links naar rechts kruidenierszaak J. Bak, Van Ree ijzerhandel en J.F. van Lieshouts winkel in chocolade en suikerwerken (Luttik Oudorp te Alkmaar). In het water liggen afgemeerde marktschuiten. Wie meer wil weten over een winkel, pand, of straat kan terecht bij de cursus Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven.
Afbeelding 3: Onderzoek doen in het archief, juni 1979. De bronnen zijn hetzelfde gebleven, maar de studiezaal en onderzoeksmogelijkheden zijn veel veranderd sinds de jaren ’70. Wie kennis wil maken met het huidige archief, is welkom bij een van de gratis introductiemiddagen
Back To Top